30 września 2015

✿✿ Zdrowe przepisy (część II) ✿✿

Zgodnie z wcześniejszą obietnicą oraz ostatnią zapowiedzią na Instagramie przedstawię Wam kolejną porcję moich zdrowych przepisów. Jeśli nie czytaliście wcześniejszego wpisu z tego cyklu to Was tam odsyłam - klik. Każda z potraw jest wypróbowana przeze mnie i przez moich bliskich, którzy często z dystansem podchodzą do zdrowej żywności myśląc, że jest niedobra i nudna. Jednak kiedy nie towarzyszą mi w kuchni, tym samym nie wiedzą jakich składników używam, i delektują się już gotowym daniem są zaskoczeni smakiem oraz formą podania. Bo pamiętajmy, że jemy oczami! Więc fajnie jeśli oprócz gotowania na bazie zdrowych składników zadbasz o efektowne i estetyczne podanie na talerzu:) Przypominam również, że w czasie gotowania inspiruje się wszelkimi książkami oraz blogami z przepisami, jednak zawsze modyfikuję receptury tak, aby w pełni trafiały w moje gusta. 

Zaczynamy?

Zupka-leczo z dynią, cukinią i mlekiem kokosowym

Potrzebujesz:
  • około 500 g obranej dyni
  • 1/2 cukini
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • starty bądź mielony imbir (2 łyżeczki)
  • 1 pomidor
  • 4 daktyle
  • 3 łyżki soczewicy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić innym)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu
  • przyprawy: curry, kurkuma, chili, opcjonalnie 1 łyżeczka cukru trzcinowego, papryka ostra, papryka słodka
Na oleju kokosowym zeszklij cebulkę i czosnek. Następnie dodaj imbir i smaż przez chwilkę. Pamiętaj, aby podlewać wodą, aby wszystko nie przywarło do dna. Kolejno do garnka włóż pokrojoną dynię, cukinię, paprykę i poczekaj aż warzywa puszczą troszkę wody. Następnie wymieszaj ostudzony bulion z mlekiem kokosowym i wlej całość do garnka. Dodaj soczewicę, posiekane daktyle i duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Teraz wrzuć pokrojonego pomidora i całość dopraw do smaku według uznania i dodaj natkę pietruszki. Możesz wszystko zblendować na krem, ale ja podałam to jako leczo z odrobiną ryżu:) Pycha! 






Pieczony łosoś z sałatą z mango

Potrzebujesz:
  • filet z łososia
  • 1 mango
  • mieszanka sałat + garść liści szpinaku
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • bazylia, czosnek, sól, pieprz cytrynowy
Łososia należy umyć i przyprawić solą, pieprzem cytrynowym, a następnie piec w folii w piekarniku do miękkości. Pamiętaj, aby nie przesadzić z długością pieczenia, żeby filet nie był za suchy. W tym czasie przygotuj sałatę. Umyj wszystkie składniki i pokrój według uznania. Wymieszaj ze sobą w misce, dodaj ocet balsamiczny i przypraw solą, bazylią i czosnkiem. Kiedy łosoś się upiecze wyłóż go np. na sałacie, bądź w dogodny dla Ciebie sposób:) Smacznego!





Ciasto marchewkowe

Potrzebujesz:
  • 5 marchewek 
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 4-5 jajek
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego
  • 5 daktyli
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce ubij jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, marchew, wszystkie przyprawy i na końcu olej. Kiedy będzie Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt suche dodaj odrobinę wody. Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem foremki i piecz godzinkę w temperaturze 180 stopni. Smacznego!




Dorsz w sosie pomidorowym z fetą

Potrzebujesz:
  • filet z dorsza
  • sos pomidorowy
  • ser feta
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny, bazylia, rozmaryn
Rybę umyj i przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Skrop sokiem z cytryny i piecz w piekarniku przez chwilkę. W tym czasie możesz przygotować swój sos pomidorowy. W tym celu zblenduj pomidory (około 4-5), przypraw solą, bazylią, czosnkiem i pieprzem. Następnie otrzymany sos wlej do naczynia, w którym piecze się nasz dorsz. Kiedy ryba będzie już prawie gotowa na wierzch pokrusz fetę, a gdy pięknie się rozpuści możesz wyciągnąć z pieca i delektować się wyśmienitym smakiem. Ja podałam z kaszą gryczaną i papryką:)



Ciasto dyniowe

Potrzebujesz:
  • szklanka lub dwie puree z dyni
  • szklanka płatków owsianych
  • cukier trzcinowy opcjonalnie
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka nasion chia
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • odrobina wody
Jeśli nie masz gotowego puree z dyni, pokrój dynię w kostkę i piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zblenduj na gładką masę. Wymieszaj je z jajkami i płatkami owsianymi. Poczekaj około 15 minut, a następnie dodaj mąkę, jogurt, nasiona chia, posiekane daktyle, olej, otręby, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier i sodę. Wszystko wymieszaj, w razie potrzeby dodaj troszkę wody, a następnie całość przelej do keksówki. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest słodkie i pyszne!






Kapuśniak

Potrzebujesz:
  • 250 g kapusty kiszonej
  • włoszczyzna
  • pierś z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • kostka rosołowa lub lepiej własny bulion warzywny
  • ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • kminek
  • natka pietruszki
  • inne zioła do smaku
Do garnka wlej wodę i ugotuj pierś z kurczaka. Zbierz tzw. szumowiny, a następnie wrzuć pokrojoną włoszczyznę. Dodaj ziele, liście laurowe i kostkę. Po około 10 minutach dodaj ziemniaki. Kiedy warzywa troszkę zmiękną dodaj opłukana kapustę. Jeśli lubisz bardzo kwaśną zupkę, możesz pominąć etap płukania kapusty. Teraz pozostaje czekać aż wszystkie smaki się połączą. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i innymi ulubionymi przyprawami. Kiedy kapusta i warzywa będą miękkie możesz podawać do stołu:) 




Placuszki owsiane z bananem

Potrzebujesz:
  • mąka owsiana
  • mleko (krowie, sojowe)
  • 1 jajko
  • 3 banany dojrzałe
  • cynamon
  • cukier trzcinowy (może być też stewia, ksylitol)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
Banany rozgnieć widelcem. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i wlej mleko. Wymieszaj najlepiej mikserem lub blenderem. Dodaj banany, cukier, cynamon i sodę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Smaż na oleju kokosowym lub oliwie z oliwek. Podawaj z jogurtem naturalnym i owocami np. borówkami :) 
( Nie podałam w przepisie konkretnych ilości mąki i mleka, ponieważ zależy ile placuszków chcesz zrobić. Pamiętaj, aby masa nie była zbyt rzadka, tak jak w przypadku naleśników, bo wszystko będzie Ci się rozlewać na patelni.)





Ciasto bananowe

Potrzebujesz:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub stewii
  • szczypta cynamonu i imbiru
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • odrobina wody
  • łyżka nasion chia
Wymieszaj ze sobą mąkę, wszystkie przyprawy i nasiona chia, a w drugiej misce rozgnieć banany i dodaj do nich jajko, olej i wodę. Teraz wystarczy połączyć składniki mokre z suchymi i porządnie wymieszać. Masę wylej do keksówki i piecz około 50 minut w temperaturze 175-180 stopni. I gotowe!





Mam nadzieję, że nie zrobiliście się zbyt głodni czytając ten wpis. A jeśli tak to zapraszam to wypróbowania tych przepisów w swojej kuchni! 

Ja tymczasem zmykam!
Miłego popołudnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz:) To dla mnie znak, że to o czym piszę Cię zainteresowało.