7 września 2015

✿✿Moje zdrowe przepisy ✿✿

Zgodnie z moja obietnicą, a także w trosce o to, abyście nie byli zbyt znudzeni tematyką beauty :) dzisiaj przychodzę do Was z moimi zdrowymi przepisami. Zrobię taką serię wpisów o zdrowym odżywianiu, bo inaczej do jutra nie zdążylibyście wszystkiego przeczytać :)



Już pisałam o tym jak ważne jest zdrowe odżywianie i jak wpływa ono na stan naszej skóry, włosów i paznokci (klik), a teraz przedstawię Wam kilka prostych i moim zdaniem pysznych przepisów, a co najważniejsze zdrowych!!! :) 

Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że gotowanie jest moją kolejną pasją, obok wizażu i kosmetologii. Oczywiście gotowaniem zajmuję się tylko w domu i tu tworzę:) Szukam wielu ciekawych przepisów w internecie, książkach i próbuje nadać im nowy wymiar dodając coś od siebie:) Dzięki temu odkryłam, że zdrowe potrawy nie muszą być nudne i niesmaczne. 

A zatem zapraszam niżej :) I ostrzegam będzie mnóstwo zdjęć, więc uważaj, bo możesz zrobić się głodna...


Krem z dyni

Potrzebujesz:
  • 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 większe marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • przyprawy: pieprz, curry, gałka muszkatołowa, papryka słodka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj do tego czosnek i duś przez chwilkę pod przykryciem. Następnie do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę marchew, kolejno dynię i duś około 5 minut. Pamiętaj aby co jakiś czas przemieszać nasze warzywa, żeby uniknąć przypalenia. Po około 5 minutach całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj wszystko na małym ogniu, do momentu aż dynia i marchewka będą miękkie. Teraz wystarczy wszystko zblendować i doprawić według uznania i własnego smaku. Krem z dyni możesz podawać z pestkami i grzankami. Pycha :)





Potrawka z soczewicą czerwoną i pestkami dyni

Potrzebujesz:


  • 1 marchewkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej
  • 1/3 brokuła
  • 1 łyżka pestek dyni
  • pół pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, curry, kurkuma, pieprz
Do garnka wlej pół szklanki wody i zagotuj. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekany ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wrzuć brokuła i duś chwilkę, aby warzywa stały się miękkie. Teraz pora na pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i soczewicę. Nasza potrawka już prawie gotowa, wystarczy doprawić curry, kurkumą i pieprzem, dodać pestki dyni i natkę pietruszki. Smacznego !



Sałatka z kurczakiem, malinami i arbuzem

Potrzebujesz:
  • małą pierś z kurczaka
  • garść malin
  • garść sałaty lodowej
  • garść pokrojonego w kostkę arbuza
  • 1 mały pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka octu balsamicznego
Kurczaka przypraw według uznania i usmaż na oliwie z oliwek. Kiedy przestygnie pokrój w paski. Warzywa pokrój w kostkę. Na talerzu wyłóż sałatę, paprykę, pomidora, cebulę i arbuza. Teraz czas na naszego kurczaka i maliny. Całość skrop octem balsamicznym. Szybkie i proste danie :)




Dorsz w sosie curry


Potrzebujesz:


  • filet z dorsza
  • 2 cebule
  • duży jogurt naturalny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, sól morska
Na początku marynujemy dorsza w jogurcie naturalnym przez około 20 min. Następnie na oliwie przysmażamy pokrojoną w piórka cebulkę. Dodajemy curry (ja daję na początku płaską łyżkę) i mieszamy. Pora na dorsza, wyciągamy z marynaty i wkładamy do garnka z cebulką. Dolewamy troszkę jogurtu (według uznania), w którym marynowała się ryba i dusimy pod przykryciem, aż dorsz będzie miękki. Ja często gotuję sobie do tego kaszę jaglaną albo kuskus i mam obiadek gotowy. Polecam!


Zielony koktajl

Potrzebujesz:
  • pół banana
  • szklankę szpinaku świeżego
  • pół gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mleko, w zależności od tego jaką konsystencję lubisz
Do miski włóż szpinak. Banana i gruszkę pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do naczynia. Skrop sokiem z cytryny i wlej mleko. Całość zblenduj. Koktajl gotowy!


Kurczak z warzywami

Potrzebujesz:
  • 2 piersi z kurczaka
  • dowolną mieszankę warzywną
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, papryka wędzona, zioła prowansalskie

Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw według uznania i podsmaż na oliwie razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Kolejno dodaj warzywa mrożone i duś pod przykryciem. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i pomidory. Kiedy warzywa zmiękną dopraw wszystko do smaku. Możesz podawać z ryżem, kaszą lub też makaronem pełnoziarnistym. 




 

Pasta z awokado

Potrzebujesz:
  • pół awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
Awokado wydrążyć widelcem, a następnie włożyć do miski. Dodać sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku i sól. Wszystko rozgnieść widelcem, aby powstała pasta. Świetnie nadaje się na śniadanie i doskonale smakuje na toście pełnoziarnistym :)



No i dotarliśmy do końca :) Mam nadzieję, że wykorzystacie te przepisy w swojej kuchni, i że potrawy będą Wam smakować. Przypominam, że to tylko część moich propozycji, jeśli chcecie więcej to dajcie znać !

Zmykam 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz:) To dla mnie znak, że to o czym piszę Cię zainteresowało.